1.8.5 De beste groepsadresstructuur

You don’t have access to this lesson
Please purchase this course, or sign in if you’re already enrolled, to access the course content.

Wat is de beste groepsadresstructuur om te gebruiken voor jouw KNX-projecten?

Zoals we aan het begin van deze gids hebben vastgesteld, is er geen echte ‘beste structuur’ die kan worden gebruikt.

De beste groepsadres structuur die je kunt gebruiken, is simpelweg degene die je het prettigst vindt om te gebruiken én die het beste bij je project past.

En het is zeer waarschijnlijk dat je verschillende stijlen van GA-structuren in je eigen proces wilt mengen, maar er zijn een paar dingen die je eerst moet overwegen.

  • Probeer de structuur zo vanzelfsprekend mogelijk gedocumenteerd mogelijk te maken. Het nummer van de subgroep moet bijvoorbeeld overeenkomen met het kanaalnummer om foutopsporing te vergemakkelijken.
  • Geef jouw groepsadressen een duidelijke naam. Alleen het indexeren en coderen van de naam is praktisch wanneer je de GA-structuur maakt, maar het kost een fractie van een seconde elke keer dat je met het adres moet werken wanneer je het moet onthouden (of als je een snelle kruisverwijzing moet maken). Je moet ook bedenken hoe moeilijk het is om de naam van een groepsadres te wijzigen als het installatieprogramma kanaal 5 naar kanaal 9 heeft verplaatst. Hoe meer tekst je moet herschrijven, hoe groter de kans dat je de oude tekst vergeet die je eerder hebt gebruikt. . Dit zal uiteindelijk de leesbaarheid van je KNX-project verstoren (de functies van ETS zullen hier echt veel helpen).
  • Denk aan de tijd die je besteedt aan het koppelen van GA’s in ETS. Als je constant naar GA’s moet zoeken bij het koppelen van GA’s aan objecten, dan zou je moeten overwegen om de structuur te stroomlijnen (gebruik functies in ETS of laat de GA in één middelste groep instellen). Idealiter zou je in staat moeten zijn om een apparaat te openen in Gebouwstructuur en alle objecten voor een bepaald kanaal te tonen. En in een ander paneel open je de groepsadresstructuur en kun je alle objecten koppelen zonder in het groepsadrespaneel te hoeven scrollen.

Rechttoe rechtaan linken:

Een van de meest efficiënte manieren om GA’s te gebruiken, is door een combinatie te hebben van zowel apparaat- als functiegebaseerde structuren – aangezien dit het gemakkelijk maakt om de structuur te creëren op basis van de apparaten die je in het KNX-project gaat plaatsen.

preloader