1.8.4 Apparaat gebaseerde structuur

You don’t have access to this lesson
Please purchase this course, or sign in if you’re already enrolled, to access the course content.

De op het apparaat gebaseerde groepsadres structuur

De op apparaten gebaseerde structuur is een soort mix tussen de op functies gebaseerde en op gebouwen gebaseerde structuren die hierboven zijn beschreven.

In plaats van functies voor de hoofdgroep, heb je een apparaattype zoals Aan / Uit, Dimmen, Verwarming etc.

En voor de middelste groep heb je de bouwconstructie in plaats van subfuncties.

Je kunt het ook zo zien – alles evolueert van een fysieke actor – dus voor elk fysiek actor kanaal creëer je één GA-set.

De hoofdgroep is genoemd naar het type aandrijving. Aan / uit, dimmen, verwarming enz. Vergelijkbaar met hoe de functie is gebaseerd en de middelste structuur is in overeenstemming met de structuur van het gebouw.

En net als in de gebouwgebaseerde structuur, heb je één groepsadresset voor elk kanaal in één middelste groep, wat de GA-koppeling veel gemakkelijker maakt.

Aangezien de groepsadres structuur is opgebouwd rond een fysiek apparaat, kun je één GA-set voor elk kanaal van het apparaat maken en de koppeling aan de actor zijde gewoon ongecompliceerd uitvoeren.

Dit maakt het linken aan de actuatorzijde erg snel en debuggen is veel gemakkelijker.

Het enige ‘denken’ dat je hoeft te doen, is aan de drukknopzijde, waar je moet beslissen welk kanaal deze knop moet bedienen.

Debuggen wordt ook gemakkelijker als je weet dat de actuatorzijde niet verandert en het is vooral de koppeling met drukknoppen die moet worden gecontroleerd bij het aanbrengen van wijzigingen.

Een handige tip is om een volgnummer te gebruiken voor het apparaat kanaal, waardoor het gemakkelijker wordt om de groepsadres structuur te kopiëren en opnieuw te gebruiken.

Dit maakt het ook gemakkelijker om als referentie te worden gebruikt in tekeningen / documentatie.

201 betekent bijvoorbeeld aan / uit kanaal 1, 202 kanaal 2 enz. En 301 DIMMEN kanaal 1, 302 kanaal 2 enz.

Het belangrijkste verschil hier is dat je de groepsadressen niet naar een specifieke functie in je project noemt, maar naar een fysiek kanaal!

Dit maakt het kopiëren van de groepsadreslijst van project naar project sneller en gemakkelijker.

Als je echter de groepsadressen niet een naam geeft maar alleen de nummers bewaart, dan heb je een document of een lijst nodig die het nummer 201 koppelt aan een naam “Keuken, Plafondverlichting”.

Dit is waar het hebben van de juiste documentatie buitengewoon belangrijk wordt.

preloader