1.8.3 Gebouw gebaseerde structuur

You don’t have access to this lesson
Please purchase this course, or sign in if you’re already enrolled, to access the course content.

De op het gebouw gebaseerde groepsadres structuur

De gebouw gebaseerde structuur wordt meestal gebruikt voor grotere KNX-projecten, waar je meer kanalen hebt en waar het nodig is om de functies te structureren volgens het gebouw, om de verlichting op te splitsen over vele hoofdniveaus.

Een van de belangrijkste verschillen hier is dat je de hele GA-set in dezelfde middengroep hebt (zoals te zien is in het onderstaande voorbeeld).

Met deze opbouw kom je er snel achter dat de ruimte beperkt is.

Met Dimming dat 5 GA’s heeft, kun je bijvoorbeeld maximaal 51 kanalen per Midden groep hebben, wat je soms dwingt om ook de middelste groep te verdelen in bijvoorbeeld Lighting1 en Lighting2, of je moet de Floor in secties verdelen zodat je Floor1-east hebt. en Floor1-west.

Het hebben van de GA Set in één middelste groep maakt het moeilijker om erachter te komen aan welk fysiek kanaal een specifiek groepsadres is gekoppeld.

Waardoor goed documenteren nog belangrijker wordt. Kijk ook eens hier: https://www.bemi.fi/why-proper-knx-project-documentation-is-important/

Het hernoemen van groepsadressen en het koppelen van objecten in ETS gaat echter veel sneller omdat je niet heen en weer hoeft te scrollen in de hoofd- / middelste structuur.

Hieronder zie je een afbeelding die het kiezen van GA’s visualiseert bij het combineren van de groepsobjecten.

Er zijn minder kruisende pijlen, wat betekent dat wanneer je groepsobjecten kiest, het meer is “neem een object en sleep het”, dan neem het volgende en sleep het enzovoort.

Als een kanaal klaar is, scrol je naar beneden en doe je hetzelfde voor het volgende kanaal.

Met minder scrollen tussen middelste groepen, is het veel sneller om de groepsadressen op te bouwen.

preloader