1.6 Communicatie

You don’t have access to this lesson
Please purchase this course, or sign in if you’re already enrolled, to access the course content.

Een KNX-installatie kan men opsplitsen in drie grote onderverdelingen. Het kleinste is een lijn. Hier kan men maximum 256 busdeelnemers worden gebruikt.

Daarna is er een zone. Hier kan men tot 15 (0 tot 15) lijnen op plaatsen, maar de hoofdlijn zelf kan zelf ook busdeelnemers bevatten. De zones zijn allemaal verbonden met elkaar door de backbone, waarop er weer maximum 15 (0 tot 15) verschillende zones kunnen geplaatst worden. Ook op de hoofdlijn zelf kunnen nog busdeelnemers geplaatst worden. in totaal kunnen er in een installatie dus een meer dan 61000 busdeelnemers met elkaar communiceren.

De lijnen en zones worden met elkaar verbonden door middel van lijn- en zonekoppelaars. Deze worden op de hoofdlijn of backbone geplaatst en tellen hierop ook als een deelnemer, dus één van de 256 componenten die geplaatst kunnen worden. Deze koppelaars beschikken over een filtertabel. Hier staan alle groepsadressen in die in de lijn of zone voorkomen, en de koppelaar laat enkel deze door. Dit om de drukte op de communicatie bus te beperken.

preloader